식품가공 및 위생에 중요한 세균, 효모, 곰팡이에 대한 전반적인 이해와 기초 미생물 실험을 위한 과목. 강의는 식품 미생물의 종류와 역할, 식품저장 중 발생하는 부패와 식중독에 관여하는 미생물의 억제, 발효 미생물의 특성과 이용에 대한 고찰에 중점을 둠. 식품 미생물 연구, 품질, 위생에 필수적인 기본 원리와 응용을 위한 실습 및 실험도 포함됨.
교과목해설(영문)
The lecture part of this course is designed to introduce the student to food microbiology, and particularly, the interaction of microorganisms with foods. Emphasis will be laid on the types and role of microorganisms in food spoilage, food borne pathogens, and methods of controlling microbial spoilage of foods. The laboratory session will be geared towards the hands-on methods of determining types of microbial contaminants in foods, methods of preservations and sanitation in food handling facilities.